Allt räknas – Filmrabatter | 4
Skrivet av Volante / / Research
Utöver tidigare nämnda rabatter och avdragsmöjligheter erbjuder de flesta länder serviceerbjudanden. Målet är att skapa en känsla av bekvämlighet. Det handlar ofta om hjälp med att hitta inspelningsmiljöer, ordna tillstånd, hyra bilar och hjälpa till med personal och leverantörer. Här spelar platsens naturliga förutsättningar in. Går det att äta prisvärt? Ligger platsen nära en flygplats? Och, ofta mycket viktigt, vilka miljöer finns? ”Fröken Smillas känsla för snö” krävde onekligen just snö. Andra filmer visar upp delar av städer. En del – egentligen allt – kan göras med visuella effekter, men även sådana kostar. De franska incitamenten för utländska produktioner är exempelvis konstruerade för att filmer som utspelar sig i Paris också ska spelas in i Paris. Eiffeltornet som visas i filmerna ska vara det riktiga Eiffeltornet och inte något som animeras.
Ytterligare ett argument varför vissa platser anses som mer lämpliga inspelningsplatser än andra handlar om kompetens- och erfarenhetsnivån på inspelningsteamet. Det gäller även bolag som arbetar med ljud och postproduktion.
Även kvantiteten kan spela in. På Irland, som varit hem för många stora amerikanska produktioner de senaste åren, finns endast ett begränsat antal team som klarar att genomföra stora internationella produktioner. Det innebär att det bara kan filmas en eller max två stora produktioner samtidigt på Irland.
Alla som vi har talat med säger dock att pengar är mest styrande för var en produktion hamnar. Men i kalkylen finns inte bara eventuella rabatter och skattelättnader. Sådana måste också ställas mot eventuella extrakostnader, dels för transporter, dels utifrån kostnadsläget på den aktuella platsen. Vissa menar att de rabatter som Tyskland och Norge erbjuder bara innebär en korrigering för att länderna är relativt dyra inspelningsländer när det gäller hotell, mat och löner. ”Om man räknar – då räknar man”, har hörts i våra intervjuer. Länder med ett lågt kostnadsläge från början har på så sätt ett bättre utgångsläge, vilket förklarar varför östeuropeiska länder blivit populära inspelningsländer. Ungern erbjuder både 20 procent i rabatt och är ett lågkostnadsland, samtidigt som landet har en professionell produktionsmiljö. Tjeckien, däremot, har ingen rabatt men hävdar ändå att produktionen blir billigare där eftersom kostnadsläget är ännu lägre.
***
Det här är den fjärde delen i Volantes serie Filmrabatter om hur olika länder i europa arbetar med stödsystem för filmbranschen. Serien bygger på rapporten ”Allt Räknas – Om rabatter och erbjudanden till filmproduktion i Europa” som producerats av Volante på initiativ av Filmregion Stockholm – Mälardalen hösten 2009.