Exempel: Frankrike – Filmrabatter | 7
Skrivet av Volante / / Research
Frankrike har under 2009 infört ett incitamentssystem för utländska filmproduktioner, s.k. TRIP (tax rebate for international productions).
Systemet ger en rabatt på 20 procent av det som spenderas i landet under produktionen, upp till 4 miljoner euro. Systemet kräver att ansökan går genom ett franskt produktionsbolag. Det finns även vissa kulturella kriterier som måste uppfyllas för att få tillgång till stödet.
Noterbart är att alla europeiska filmer med fransk samproducent kan åtnjuta stöd från CNC (Centre National de la Cinématographie) och därmed även ta del av hela det franska stödsystemet, inklusive TRIP.
Bakgrund och utveckling
Under början av 2000-talat började allt fler franska filmer att spelas in utomlands, särskilt i Östeuropa beroende på ett generellt lägre kostnadsläge där liksom att dessa länder dessutom kunde erbjuda offentliga subventioner.
2004 infördes ett incitamentsprogram för inhemska produktioner, likt dagens TRIP, där de kunde få 20 procent rabatt på lokala produktioner, upp till 1 miljon euro. Detta gällde även de filmer som var samproducerade med länder som Frankrike hade bilaterala samproduktionsavtal med; något som saknas med bland annat USA.
Frankrike gick dock fortfarande miste om stora internationella filmproduktioner, trots att de kunde ha en fransk anknytning. 2009 infördes TRIP där internationella produktioner som inte kan tillgå det nationella systemet, kan få tillbaka 20 procent av produktionskostnaderna som spenderas i Frankrike, upp till 4 miljoner euro.
I framtiden räknar filmkommissionen Film France att ca 10–15 produktioner kommer att använda stödet årligen till en kostnad på mellan 30–35 miljoner euro.
Film France är tydliga med att lyfta fram de kulturella kriterierna. De säger sig inte vara intresserade av filmer som kan spelas in var som helst, men att filmer som utspelar sig i Frankrike inte ska spelas in någon annanstans i Europa för att de där får offentligt stöd.
Annat filmstöd
Frankrike har ett av de mest utvecklade stödsystemen för inhemsk filmproduktion. Det administreras av CNC, som har en budget på runt 500 miljoner euro årligen. Det är pengar som kommer direkt från fransk film och tv, bland annat genom skatt på biljetter (11 procent), skatt från tv-bolag, video/dvd-uthyrning etc. Det är ett slutet system som ligger utanför kulturdepartementets budget.
TRIP är avskiljt från de andra nationella stödsystemen i Frankrike som administreras av CNC. Det ska ses som ett komplement för de utländska produktioner som kommer från länder som inte har samarbetsavtal med Frankrike och därmed kan ta del av det rabattprogram som infördes 2004.
Skatterabatter
Det rabattprogram som infördes för franska filmer och samproduktioner 2004 omsätter årligen ungefär 50–60 ermiljoner euro. Det är pengar som kommer från finansdepartementet och inte påverkar CNC:s budget.
Även pengarna till TRIP kommer från finansdepartementet.
Sofica (Société pour le Financement du Cinéma)
Frankrike var tidiga jämförelsevis med skattelättnader för investerare, genom fonden Sofica som grundades i början på 1980-talet. Denna fond möjliggör för företag och privatpersoner att skattemässigt dra av investeringar i film – samtidigt som de är garanterade pengarna tillbaka. Det senare har införts på senare tid, för att göra investeringen ännu mer förmånlig. Sofica får bara investera pengarna i CNC-stödda filmer, och då som samproducent. De kan inte vara initiativtagare eller huvudproducent till filmer.
Sofica har under året mötts av kritik. En förklaring är att Frankrike generellt försöker undvika att arbeta med riktade skattelättnader. En annan är att Sofica anses ha gynnat de stora franska filmbolagen och bortprioriterat s.k. independentfilmer.
Under 2008 investerade Sofica 38,34 miljoner euro i 97 filmer. Budgeten för den genomsnittliga filmen med Soficastöd var 6,4 miljoner euro.
Tv-bolag
Ytterligare pengar till filmsektorn kommer från tv-bolag som är tvungna att investera en viss procentsats av sin inkomst i CNC-stödda filmer.
Regioner
Det finns ett stort antal regionala filmfonder i Frankrike. De stödjer till 95 procent inhemska filmer eller samproduktioner inom CNC-systemet. Under de senaste åren finns bara ett exempel på regionalt stöd till en utländsk film, ”Mr. Beans semester”.
Regionernas inriktning på i första hand inhemsk film lär inte påverkas av TRIP. Dels får regionerna centrala pengar när de stöder inhemska produktioner (ett stöd om 2 miljoner euro ger 1 miljon tillbaka). Dels så är de franska producenterna så starka som lobbyorganisation att den regionen som skulle börja göra det i stor utsträckning skulle göra sig ”omöjlig” gentemot landets producenter. Dock finns det regioner som erbjuder internationella produktioner ytterligare subventioner; regionen i Cognac erbjuder ytterligare 13 procent på de lokala investeringarna om man filmar där.
***
Det här är den sjunde delen i Volantes serie Filmrabatter om hur olika länder i europa arbetar med stödsystem för filmbranschen. Serien bygger på rapporten ”Allt Räknas – Om rabatter och erbjudanden till filmproduktion i Europa” som producerats av Volante på initiativ av Filmregion Stockholm – Mälardalen hösten 2009.