Kan kulturföretagare tjäna pengar?
Skrivet av Volante / / Research
Vi utvecklar just nu utbildningar för alla som sysslar med företags- och näringslivsutveckling. Den vänder sig till företagsrådgivare, banker, myndigheter, kommuner och landsting.
För svaret är förstås att kulturföretagare kan tjäna pengar. Men det är inte alltid som de vill – skapandet är ofta en drivkraft i sig. Samtidigt innebär detta en extra drivkraft: kulturföretagare ser ofta till att nå resultat och fortsätter, strävsamt, trots motgångar. Detta hindrar inte att risken inte sällan är mycket stor.
Framför allt är det svårt att bunta ihop alla kulturföretagare till en grupp. För det första består de av stora, vinstdrivande verksamheter, för det andra av små livsstilsföretag, för det tredje av icke-vinstdrivande konstnärliga organisationer.
På måndag och tisdag samlas ungefär 25 ALMI-rådgivare från hela landet i två dagar utanför Stockholm. Den ena dagen i Botkyrka, den andra i Sigtuna.
I oktober blir det dags för tre särskilda län – Dalarna, Värmland och Gävleborg – då vi håller i tre heldagar. Dessa seminarier har vi utvecklat ihop med min bloggvän på Kulturekonomi.se, Emma Stenström vid Handelshögskolan i Stockholm, och på uppdrag av projektet KKN. De har även styrt upp så att jag och Emma har besökt olika ALMI-kontor och medverkat vid några skarpa kundmöten. Det finns massor att berätta om de här erfarenheterna – och vi återkommer.
Över huvud taget går ALMI i täten nu bland myndigheterna för att sprida kunskap om kulturella och kreativa näringar i sin organisation, enligt vad regeringens handlingsprogram förordar. Satsningen inkluderar även dokumentation som kan användas på respektive kontor.
***
Programmet på måndag och tisdag består av gruppdiskussioner, teoretiska föreläsningar (av mig) och några gäster. I korthet, utöver olika gruppdiskussioner:
DAG 1
- Hur hamnade vi här? (Tobias Nielsén)
- Fyra affärslogiker (Tobias Nielsén)
- Studiebesök på Subtopia och samtal med fyra företag (Karin Lekberg, Subtopia)
- Samtal med Dogge: ”90 procent består av annan business” (Tobias Nielsén)
- Studiebesök konstgalleriet Andersson/Sandström
DAG 2
- Framgångs- och riskfaktorer (Tobias Nielsén)
- Information om handlingsplanen (Stina Algotson, Tillväxtverket)
- Bemötandet är nyckeln (Anders S Persson, Västra Götalandsregionen)
- Skapandet som egen drivkraft (Emma Stenström, Kulturekonomi/Handelshögskolan i Stockholm)
För mer information: Tobias Nielsén, tobias[at]volante.se.