Idrott, turism och evenemang
Skrivet av Volante / / Research
Volante Research etablerar det nya fokusområdet idrotts- och sportekonomi. Det är ett naturligt steg efter mer än tio års analysarbete av evenemang och olika av typer av effekter och värden inom kultur och underhållning.
Kontakta Johanna Skantze på johanna@volanteresearch.com eller 08-702 15 16 för mer information.
I Sverige och i stora delar av världen har idrotten under de senaste åren präglats av en ökad professionalisering. Exempel är idrottsföreningar och tävlingar som drivs i form av aktiebolag, att fler har idrott som yrke och att sponsring av idrottsföreningar och evenemang har ökat. Intresset för tävlingar och sportutrustning tycks inte heller kunna mättas.
Utmaningar
Samtidigt står idrotten som folkrörelse inför stora utmaningar gällande föreningsengagemang och framtida utveckling. För 30 år sedan utgjordes 75 procent av de aktiva inom föreningarna av personer som engagerade sig ideellt tre dagar eller mer per vecka för föreningen, resterande 25 procent engagerade sig en dag eller mindre. 20 år senare har procentsatserna bytt plats; hur ska då föreningsverksamheten bedrivas? Forskning visar att ohälsotalen ökar, att många människor rör sig betydligt mindre idag än för 30 år sedan och att barnfetman ökar.
Vi föreslår ett helhetsperspektiv
För att förstå idrotten och dess olika värden är helhetsperspektiv viktigt – från amatör till elit, från idrottsrörelsen till sportindustrin, från sociala värden till direkta ekonomiska effekter. Det handlar om hälsa, om att skapa mening och om att planera för goda livsmiljöer. Det handlar om att lyckas med evenemang och maximera turistekonomiska effekter, även på lång sikt. Det handlar om välavvägda satsningar för att utveckla morgondagens idrottselit.
Volantes erbjudande
Utifrån mer än tio års erfarenhet av analysarbete av evenemang och samhällsplanering inom kulturområdet kan Volante Research nu erbjuda tjänster som ökar den idrottsekonomiska kunskapen hos såväl offentliga som privata aktörer. Vi kan exempelvis:
- mäta effekter av evenemang och arenaekonomi, allt från planläggning till turistekonomiska effekter
- beskriva idrottens mjuka/immateriella värden såsom sociala effekter, image och attraktivitet
- ta fram underlag till idrottspolitiskt handlingsprogram och strategiskt framtidsarbete, exempelvis gällande hur verksamheter kan organiseras (balans mellan ideella krafter som ska samsas med intäktsmål och aktivas löner)
- göra förstudier till exempelvis strukturfondsprogram, lokala satsningar och liknande.
Läs mer om bakgrunden och hur vi tänker kring frågorna.