Introduktion till forskningsprojektet: Sociala mediers inverkan på plats, evenemang, upplevelse och engagemang
Skrivet av Volante / / Pressmeddelande, Research
Sedan slutet av 2014 pågår ett tre år långt forskningsprojekt finansierat av Riksbankens Jubileumsfond – Sociala mediers inverkan på plats, evenemang, upplevelse och engagemang. Forskningsprojektet är en del av Riksbankens Jubileumsfonds Flexit-program som syftar till att erbjuda nya flexibla lösningar för att sprida forskning och forskare utanför akademin. Därför bedrivs forskningsprojektet vid Volante Research under de två första åren och vid Stockholm Business School vid Stockholms universitet under projektets tredje år. Projektledare är Christofer Laurell, ekonomie doktor i företagsekonomi från Stockholms universitet.
Syfte
Forskningsprojekts syfte är att analysera hur idrotts- och kulturevenemang som sker på arenor, scener och museer blir integrerade i sociala medier och hur konsumenter på digitala platser uttrycker engagemang kring sina associerade upplevelser. Forskningsprojektet förväntas således bidra till förståelsen för samspelet mellan evenemang på fysiska platser samt dess digitala integration inom det sociala medielandskapet genom konsumenters artikulering av upplevelse och engagemang. Genom att studera hur det här samspelet tar sig uttryck är förväntningen även att resultat kommer att genereras som redogör för sociala mediers betydelse för det fysiska rummet i termer av arenor, scener och museer. Dessa resultat kan således komma att vara centrala för att förklara evenemangs betydelse för fysiska platser, och särskilt huruvida sociala medier kan erbjuda sätt att öka fysiska platsers attraktivitet och konkurrensställning.
Metodologiskt angreppssätt
Forskningsprojektets metodologiska angreppssättet involverar användandet av relativt nyutvecklade verktyg för datainsamling och dataanalys, som kombinerar såväl kvantitativa inslag relaterade till innehållsanalys samt kvalitativa metodologier i termer av netnografi. För att studera hur evenemang på fysiska platser integreras inom ramen för digitala platser, och hur upplevelser och engagemang knutet till dessa evenemang tar sig uttryck, kommer användargenererat innehåll i sociala medier där konsumenter aktivt diskuterar och skriver om sina upplevelser att fungera som utgångspunkten. Vidare kommer två huvudsakliga urval att användas:
- Urval av idrotts- och kulturevenemang baserat på evenemangens geografiska placering, storlek och inriktning i termer av idrott eller kultur.
- Urval av arenor, scener och museer baserat på dess geografiska placering, storlek, och inriktning i termer av olika idrotts- och kulturuttryck.
För det första urvalet, som rör idrotts- och kulturevenemang, kommer den tidsrelaterade avgränsningen genomföras för att möjliggöra insamling av data innan, under och efter ett individuellt evenemang genomförs. För det andra urvalet, som rör arenor, scener och museer, kommer tidsavgränsningen istället att vara av en mer longitudinell karaktär med syfte att fånga data som även har potential att fånga förändringar i konsumenters upplevelse samt engagemang över tid.
Efter att datainsamling är genomförd kommer materialet att analyseras genom att tematisera utryck för konsumenters upplevelser samt engagemang. Efter att uttryck har tematiserats är nästa steg att studera temans frekvenser i materialet genom att utföra säsongsanalys för att närmare analysera aspekter relaterade till hur evenemang tillskrivs attribut innan, under och efter evenemang är genomförda samt huruvida liknande mönster även går att finna för arenor, scener och museer. En särskilt relevant aspekt som kommer att genomsyra analysfasen är att inte bara att identifiera utryck för upplevelse och engagemang inom ramen för digitala platser, utan hur digitala platser kan fungera som en scen för konsumenter att uttrycka sin syn på fysiska platser och evenemang.
Tidsplan
Projektets tidsplan består av tre faser. Den första fasen, som pågår under projektets första sex månader innefattar en djupgående litteraturgenomgång som syftar till att förstärka det teoretiska ramverket som projektet utgår ifrån och identifiera lämpliga forskningsfrågor som den befintliga litteraturen ej har hittat svar på. Under denna fas kommer även urvalsprocessen, rörande evenemang samt arenor, scener och museer, att genomföras och pilottestas. I projektets andra fas kommer datainsamling ske som förväntas att pågå under en tolvmånadersperiod. I den tredje fasen, som innefattar en period på 18 månader, kommer det insamlade datamaterialet att löpande analyseras. Efter att materialet är analyserat, kommer resultaten att presenteras i en serie av vetenskapliga artiklar.