Vad skrivs om de allsvenska arenorna i sociala medier?
Skrivet av Volante / / Pressmeddelande, Research
Vad skrivs om de allsvenska arenorna i sociala medier? Och hur bidrar publiken till upplevelserna knutna till arenorna och deras evenemang? Det är två centrala frågor som ett nystartat forskningsprojekt kommer att studera närmare.
I det nystartade forskningsprojektet ”Sociala mediers inverkan på plats, evenemang, upplevelse och engagemang” studerar Christofer Laurell, ekonomie doktor verksam vid Volante Research och Stockholms universitet, hur platsvarumärken och evenemang integreras i sociala medier och hur människor uttrycker engagemang kring sina upplevelser på digitala platser.
Som en del i forskningsprojektet studeras nu Sveriges samtliga allsvenska arenor under 2015 års säsong. Genom att följa hur arenorna omnämns och refereras till i sociala medier är syftet att studera vilka värden användare av sociala medier ger arenorna i inlägg på olika plattformar som bland annat Twitter och Facebook.
- I projektet samlas inlägg som berör de utvalda arenorna in dagligdags från samtliga stora sociala medieplattformar. Genom att studera inläggen är syftet att förstå hur upplevelser digitaliseras och vad det här innebär för såväl publik, arena som evenemang, säger Christofer Laurell, projektledare för forskningsprojektet.
Ett gemensamt drag för urvalet, bortsett från att de alla är allsvenska arenor, är att de i många fall även representerar platser där andra typer av evenemang är vanligt förekommande. Genom att studera hur arenorna tillskrivs värden, och hur detta förekommer i samband med olika typer av evenemang, är målsättningen att dels förstå arenornas betydelse för besökare vid enskilda evenemang men även vilka värden som tycks vara särskilt betydelsefulla över tid.
- Redan nu ser vi att besökare uttrycker ett stort digitalt engagemang i samband med evenemang på arenorna. Detta då vi hitintills har samlat in omkring 22 000 inlägg som refererar till arenorna. Det här kan innebära att arenaupplevelserna i allt större utsträckning inte enbart upplevs i deras fysiska form, utan även digitalt, fortsätter Laurell.
Det tre-åriga forskningsprojektet bedrivs inom ramen för Riksbankens Jubileumsfonds Flexit-program. De första två åren är förlagda vid Volante Research och efterföljs därefter av ett år vid Stockholm Business School vid Stockholms universitet.
Kontakt
Christofer Laurell, ekonomie doktor och projektledare
christofer@volanteresearch.com
0709-792079