NY RAPPORT: Konstbranschen i siffror 2017
Skrivet av Volante / / Research
Idag presenterade vi rapporten ”Konstbranschen i siffror 2017″. Rapporten är den första som försöker mäta den svenska konstbranschen, vilket har inneburit att mycket tid lagts på hur detta ska kunna göras. Vi vill därför också tacka alla inblandade för ett gott samarbete — KRO som drivit projektet och alla andra som på olika sätt bidragit med sin kunskap och tid till rapporten.
Vad innehåller rapporten?
Rapporten innehåller dels en beskrivning av konstbranschens system och de aktörer som är verksamma där, dels innehåller rapporten en mätning av konstbranschen. Syftet är att kunna ge en introduktion till hur denna bransch fungerar och kunna följa hur den utvecklas över tid. Den statistiska delen av rapporten är indelad i sex olika områden för branschen; gallerier och konsthandel, auktionsförsäljningar, offentliga inköp, konstföreningar, konstnärer, varuexport och varuimport. En fördjupad metoddiskussion förs i ett separat kapitel där reflektioner även görs till andra internationella mätningar av konstmarknaden.
Vad är resultaten?
Inom flera områden som rapporten mäter pekar det uppåt, men det är inte en enhetlig bild. Rapporten visar bland annat att:
- galleri- och konsthandelsföretagen ökat sin omsättning med 49 procent under perioden 2008-2015 och utgjorde 2015 cirka 1,3 miljarder kronor. Och framför allt är det exporten som har ökat under denna period. Exportandelen har ökat från 17 procent till 39 procent.
- Värdet på auktionsförsäljningar (som är följerättsberättigade) uppgår till 361 miljoner kronor, en ökning med cirka 80 miljoner mellan 2014 och 2016.
- Antalet konstföreningar har under perioden 1999–2017 minskat från cirka 1 600 föreningar till 688 stycken 2017. Framför allt är det arbetsplatsföreningarna som minskat. Konstföreningarnas inköp till medlemslotterierna har därmed även minskat från 147 miljoner kronor 1999 till cirka 57 miljoner kronor år 2016.
Var kan jag läsa mer om projektet?
Du kan läsa mer om rapporten och ladda ned den på KRO:s hemsida.
Kulturnytt på Sveriges radio har gjort ett inslag om rapporten där Eva Månsson, KRO, och Ben Loveless, gallerist på Galleri Nordenhake, är intervjuade. Även TT har skrivit en artikel som kan läsas i bland annat Sydsvenskan.