Reflektioner från Folk och Kultur – torsdagen
Skrivet av Joakim Sternö / / Nyheter
Rapport från torsdagens Folk och Kultur. I ett program med 200 punkter valde jag strategin att fokusera på ett tema; (social) hållbarhet och stadsutveckling. För att snabbt sammanfatta tre punkter som jag tar med mig från konventet. Och två saker jag tänker fundera kring och hålla lite extra koll på här framöver.
För det första att konventet äger rum över huvud taget. Det är en kraft i sig som inte jag upplevt under de snart tio åren som jag följt kulturpolitiken lite mer noga. (Att inte alla partiledare var där eller hur insatta de som var på plats är, är en sidodiskussion.)
För det andra tar jag med mig från danske arkitekten Flemming Anders Overgaard som formulerade en paradox.
Folk vet inte vad de vill ha – förrän de har sett, vad de kan få. Arkitekter vet inte vad de ska utveckla – för folk har sagt, vad de vill ha.
När diskussionen om medborgardialoger och medskapande kommer allt högre upp på agendan behöver de ske en reflektion över på vilket sätt denna input används. Annars riskerar det att bli en dålig design. Själv tror jag att ett etnografiskt angreppssätt med observationer – inte bara att fråga människor – kan vara en viktig nyckel.
För det tredje. Från Folk och Kulturs egna seminarium ”Kulturens roll i stadsutvecklingen” tar jag framför allt med mig Arkdes relativt nya överintendent Kieran Longs uppmaning om att skifta diskussionen från vad arkitektur är till vad den gör.
Och slutligen framåt tänker jag hålla koll på vad propositionen som bygger på utredningen Gestaltad livsmiljö innehåller konkret. Intressant nog kommer riksdagen ha ett särskilt utskott för arbetet efter propositionen är framlagd. Jag tänker också fundera mer över vad vi menar med social hållbarhet och när. Jag upplever att det finns ett behov av att både tydliggöra vad som menas med social hållbarhet och hur man ska mäta/följa upp insatser som genomförs.