Stort intresse inför Folk och Kultur
Skrivet av Volante / / Nyheter
Suget efter att mötas och diskutera kulturpolitik är stort. Något den stora uppmärksamheten inför det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur vittnar om. Vi ställde fem frågor till Linde Sjöstedt som är projektledare för Folk och Kultur.
Går det att säga utifrån de teman som lyfts vilka som är de hetaste kulturpolitiska frågorna inför valet?
Det är ett väldigt brett och blandat innehåll. Men teman som ”stad och landsbygd”, kulturarvet, folkbildning och kulturskaparnas villkor är heta samtalsämnen.
Programmet har över 200 punkter. Om du tvingas välja – vilka är de tre höjdpunkterna?
”Mer än bara överleva”, Annika Taesler, fredag 9 februari 15.40 – 16.40. ”Vad händer med en människa när allt hon är tas ifrån henne? Möt den förlamade författaren Annika Taesler i ett öppenhjärtigt samtal, om att bibehålla värdigheten när människovärdet utmanas.”
Ett rörande livsöde och ett bra exempel på det tvärsektoriella perspektivet som Folk och Kultur strävar efter.
”Ut ur skuggorna, in i strålkastarljuset”, Kulturdepartementet, onsdag 7 februari 15.10 – 16.30. ”Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har presenterat de 10 första kulturpolitiska stegen med anledning av #metoo. Nu tar vi diskussionen – hur kommer vi vidare?”
Aktuellt och en oerhört viktig fråga och vi är glada att Kulturdepartementet använder Folk och Kultur som en plattform för att presentera sitt arbete.
”Kulturjournalistikens uppdrag bidrag till demokratin i en globaliserad värld”, Stockholm Universitet, onsdag 7 februari 14.20 – 15.20. ”I en tid när globalisering och kulturella konflikter ger upphov till politisk debatt, när det blir allt svårare att urskilja gränserna mellan ”hårda” och ”mjuka” nyheter, fakta och opinion, är svensk kulturjournalistik en nödvändig komponent i det demokratiska samtalet. ”
Vikten av yttrandefrihet blir allt viktigare med tanke på hur omvärlden ser ut. Folk och Kultur värdesätter också kopplingen till akademin och att det är en bra möjlighet att ta del av nya forskningsrapporter.
Varför kommer denna konferens just nu, och vad förklarar detta genomslag?
Det var ett medvetet val att placera det första konventet i början av valår 2018. Inom kultursektorn har det länge funnits ett stort behov av en gemensam mötesplats runt de här frågorna. Vår ambition är att vara en plattform där vi gemensamt kan diskutera viktiga framtidsfrågor och tillsammans formulera strategier för samhällets utveckling. Dessutom är Folk och Kultur ett konvent där den regionala och lokala kulturen får ta plats i ett nationellt och internationellt sammanhang. En annan anledning till den positiva responsen kan vara att vi satsar på att ha ett brett tilltal och fokuserar på tvärsektoriella möten.
Något annat som man som besökare behöver tänka på?
Det är fri entré till Utställartorget, Stiga Sport Arena ( som är konventets hjärta och en mötesplats där besökarna kan skapa nya kontakter, få inspiration, ny kunskap och vila upp sig på Folk och Kulturs Mötesplats plan 2). Där kommer till exempel Ulf Kristersson och Annie Lööf presentera sina partiers kulturpolitiska visioner och det kommer även att vara ett samtal mellan Isabella Lövin och Alice Baah Kunke med frågeställningar som: ”Vilka är de viktigaste prioriteringarna i kulturpolitiken?” och ”Vad tänker biståndsministern om kulturens roll i biståndsarbetet i framtiden?”.
Om man inte är på plats – hur kan man ändå följa?
Vi kommer rapportera kontinuerligt via våra sociala medie-kanaler samt livesända via Facebook under några utvalda tider.