Tankar från Folk och Kultur
Skrivet av Volante / / Nyheter
Det har varit intressant att både delta som publik och i paneler vid Folk och Kultur. Stort tack för initiativet och genomförandet!
Något vi väljer att tolka som ett gott tecken är att det vid några tillfällen uppstod en politisk spänst som vi alltför ofta saknar i kulturpolitiska diskussioner. Ett konstant konsensus gör diskussionen mindre intressant.
Per Andersson på Kulturnyheterna refererar debatten mellan kulturutskottets företrädare:
Här var ledamöterna ute efter varandra på ett sätt som åtminstone jag inte hört tidigare från denna samling politiker. Man högg mot varandras förtroendekapital och politiska anständighet, med avsikt att skada, men tydligt ideologiska argument. Det var bra, och lovar gott inför valrörelsen.
Tobias Nielsén från Volante har skrivit om några reflektioner från ett seminarium om populärkultur där paneldiskussionen hettade till. Arrangörsföreningen Svensk live hade bjudit in till en panel utifrån tesen att staten missgynnar populärkulturen jämfört med andra genrer.
http://volanteresearch.com/2018/02/ar-popmusik-kultur/
Tobias deltog även i ett seminarium kring framtidsspaningar där han bland annat berörde vad ”nudging” (utifrån nudge) skulle kunna innebära i kulturpolitiken. Något vi ser anledning att fundera mer kring och återkomma till.
Om vi skulle önska oss något framåt är det fler möjligheter att stöta på och sitta ner med andra deltagare: fler mötesplatser, både spontana och uppstyrda. Vi önskar någonstans där man kan smita iväg och ”jobba”. Och får man önska ytterligare skulle det vara fler mat- och kaffestationer.
Nu är datumen för nästa års upplaga av Folk och Kultur redan satta till 6-9 februari 2019. Vi skulle ändå vilja uppmuntra till att fundera över om det inte skulle vara en idé att lägga det vid en lite varmare period på året. Den fina utemiljön kring Munktellstaden riskerar att bli lite underutnyttjad.
Se även våra tidigare reflektioner från torsdagens program.