Volante bakom ny rapport: Så stor är musikbranschen
Skrivet av Volante / / Research
För lite mer än fyra år sedan stod jag i en sal på Handelshögskolan och försvarade min avhandling om styrning i musikbranschen. Vad kom jag fram till? Som vanligt i akademiska sammanhang, fler frågor än svar, men kort sammanfattat – det är en svårstyrd bransch. Min fallundersökning av en skivproduktion visade att både budgetering och utvärdering är problematiskt, och det är över huvud taget svårt att mäta framgång.
Ett av resultaten som jag minns så här i efterhand, är just hur framgång i försäljningshänseende såg ut. Jag analyserade topplistorna över vilken musik som sålts i Sverige mellan 1999 och 2004 och förvånades över att knappt hitta några artister eller band, utan mest samlingsalbum med namn som Absolute Kidz 5, Lokets favoriter 2, Smurfhits 7, eller Fame Factory Vol. 4.
Idag pustar jag i skrivande stund ut över att ha färdigställt rapporten ”Musikbranschen i siffror – statistik för 2010″, som ges ut av Tillväxtverket och som vi genomfört på uppdrag av Musiksverige.Tobias Nielsén har varit projektledare och Markus Larsson har varit medförfattare.
Ett av resultaten som presenteras i rapporten är att samlingsalbumen, och särskilt de tv-relaterade samlingsalbumen, fortfarande ligger i topp när det gäller försäljningsstatistiken. Så på det området har inte mycket hänt. Däremot måste man ändå säga att det har hänt en hel del på nästan alla andra områden.
Den finansiella krisen slog till bara månader efter min disputation, och för musikbranschen som då redan sett minskade intäkter till följd av olaglig fildelning innebar finanskrisen ytterligare svårigheter att återhämta sig ekonomiskt. Idag mår musikbranschen bättre. Själv kände jag mig precis återhämtad från avhandlingsrelaterad allmän kraftuttömning och en, som det kändes, överdos av musikbranschrelaterad information, när uppdraget för Musiksverige dök upp att samla in statistik för den samlade svenska musikbranschen.
För drygt ett år sedan kontaktade Export Music Sweden Volante för att se över exportstatistiken. Men eftersom musikbranschen genomgått så stora förändringar de senaste åren föreslog Volante att en förstudie skulle genomföras som kunde ta ett nytt grepp om datainsamlingen utifrån de förändrade marknadsförutsättningarna.
I samma veva kom organisationen Musiksverige igång med syfte att samla musikbranschen och företräda dess intressen med en enad röst. Parallellt har regeringens satsning på de kulturella och kreativa näringarna inneburit bland annat ett riktat ekonomiskt stöd till musikbranschen – och Musiksverige fick i uppdrag att ta fram och utveckla en modell för statistikinsamling som kunde bli behjälplig för även andra kulturella branscher. Volante fick förtroendet att utföra uppdraget och författa rapporten.
Ja, vad har vi gjort då? Vi har jobbat järnet med att försöka hitta en gemensam ramstruktur för en mängd olika organisationer (däribland stora skivbolag, små oberoende skivbolag, upphovsrättsorganisationer och intresseorganisationer) som är relevant för dem ur ett statistisk perspektiv. Som kan utgöra underlag för framtida strategiska vägval för branschen själv såväl som faktaunderlag för politiska beslut.
Omöjligt? Nej, men i alla fall omständligt. Vi har kommit en bra bit på vägen med att utveckla en metod och modell för datainsamling som kan uppdateras på årlig basis. Och vi hoppas att andra kulturella branscher såväl som doktorander, forskare och studenter kan ha nytta av det arbete som vi nu i alla fall påbörjat.
***
Förra veckan var jag i Oslo på By:larm och presenterade rapporten – utan att presentera några siffror, vilket var något av en utmaning, men det gick ändå förvånansvärt bra att prata i allmänna termer om den rapport som släpps av Tillväxtverket. Läs även Claes Olson från Musikindustrins reflektion från By:larm.
Skälet till att det gick att presentera en statistikrapport utan att visa några siffror är att det egentligen inte är siffrorna i sig som är intressanta, utan snarare deras relativa förhållanden. Vi visar bland annat att konsertintäkter i Sverige 2010 står för nästan dubbelt så mycket som både intäkter från inspelad musik respektive upphovsrättsliga intäkter.
Det övergripande syftet med undersökningen har varit att utveckla en metod och en modell för att kunna beskriva musikbranschens inhemska omsättning och export för år 2010, och på sikt kunna göra jämförelser över tid och se utvecklingstrender för olika delar av den svenska musikbranschen.
Blir du ändå nyfiken på siffrorna? Varsågod, här kommer de:
Ladda ned rapporten (Högerklicka och välj ”Spara länk som”)
Linda Portnoff, utrednings- och analysansvarig
—
Från SvD samma dag som rapporten släpptes, den 23/2 2012: