Rapport från världspremiären av Volante Academy i onsdags
Skrivet av Volante / / Research
Volante Academy genomförde i onsdags vårens första utbildningstillfälle i ledning av Tobias Nielsén och Emma Stenström (som ju tillsammans driver bloggen Kulturekonomi). Temat för dagen var kulturekonomi och kreativa näringar. Efter kaffe och frukostfralla presenterade sig deltagarna och fick i grupp diskutera vilka problem och möjligheter som brukar uppstå när man pratar om kulturella och kreativa näringar.
Jag fick den fördjupning av mina ytliga kunskaper, som jag behövde. Dagen skapade en lust att lära mer
Redan under denna inledande diskussion lyftes många intressanta frågor fram som vi fick anledning att återkomma till under dagen. Talar vi samma språk när vi pratar om kultur respektive ekonomi? Hur viktig är kultur och kreativitet för regional utveckling och attraktionskraft?
Bra blandning på teori, diskussioner och promenaden var jättebra. Intressanta platser att besöka och det gav möjligheter att prata med andra deltagare
För att bokstavligen ta med våra kunskaper ut i verkligheten begav vi oss efter lunch ut på en kunskapspromenad i vårsolen. Vi behövde inte gå många meter på Sankt Paulsgatan för att stöta på platser där kulturekonomin gör sig påmind. Delar av Stieg Larssons milleniumtrilogi utspelar sig längs promenadvägen. 53 miljoner exemplar sålda världen över talar för sig självt, men vilka andra effekter har det fått för Sverige? Och vilken bild är det egentligen omvärlden får av vårt kalla land i norr? En perfekt inledning på en promenad i kulturekonomins spår.
Vårt andra stopp skedde på spelföretagen DICE och Easy Studios som delar kontor på den nionde våningen i glashuset på Katarinavägen. Oskar Burman, general manager på Easy Studios, visade runt och berättade hur DICE har gått från att vara ett litet företag till att bli en av Europas ledande spelutvecklare. Vi fick lära oss om vilka olika kompetenser som måste samverka i skapandet av ett dataspel och en hel del om branschens utveckling. Diskussionen fick också ett värdefullt tillskott då Pär Strömbäck, talesperson för samarbetsorganisationen Dataspelsbranschen, dök upp och kunde svara på frågor.
Efter besöket på DICE vandrade vi längs Hornsgatspuckeln och tittade på dyr konst, billig konst, gatukonst och mycket annat. Denna mix av stort och smått, dyrt och billigt var något vi återkom till i diskussionen efter promenaden.
Det var roligare än förväntat. Mer inspirerande! Utmaningen är att omsätta kunskaperna i den dagliga verksamheten.
Dagen avslutades med att sätta in promenaden och studiebesöken i ett sammanhang. Vad hade vi sett egentligen och vilka lärdomar tar vi med oss? Vi blickade också framåt för att se vad vi har att vänta. Lever vi i senkapitalismens tid (eller zenkapitalismen som en deltagare föreslog) och vilken plats tar de kulturella och kreativa näringarna i den nya ekonomin?
Både deltagarna och vi som arrangörer var mycket nöjda med dagen som helhet. Citaten ovan kommer från den utvärdering som gjordes efter dagens slut. I utvärderingen var det ingen som inte tyckt att dagen hade levt upp till deras förväntningar. Kunskapspromenaden var ett omtyckt inslag, något som bröt av på ett bra sätt mot den mer traditionella utbildningsformen. Deltagarna som svarade i utvärderingen gav i medel betyget ”Mycket bra” till kunskapspromenaden. Det näst högsta på en sjugradig skala.
”Mycket bra förpackad kunskap. Mycket inspirerande. Ser fram emot del 2”
Det gör vi också – missa inte Volante Academys tre tillfällen framöver:
11 maj – Framtiden är nu! Trender och utmaningar – hur förbereder vi oss bäst?
Vad ser vi idag? Vad vi vet om framtiden? Dagen leds av Tobias Nielsén och Sven Nilsson
23 maj – Digitalt deltagande – hur media, spelbeteende och öppenhet kan driva din verksamhet
Nya krav på ledarskap och kommunikation. Med Pernilla Petrelius, Joakim Jardenberg, Martin Thörnkvist och Max Valentin
26 maj – Kulturella och kreativa näringar – ett steg vidare
Låt de viktigaste erfarenheterna samlas. Dagen genomförs i samarbete med Generator och leds av Tobias Nielsén och Emma Stenström
PS: sista anmälningsdag är en vecka innan varje tillfälle.