NY RAPPORT/ Kulturarbetsmarknaden
Skrivet av Volante / / Research
Inom ramen för vår följeforskning av KulturKraft Syd och KulturKraft Stockholm har vi genomfört en enkätstudie med verksamma inom kultur och media. Syftet är främst att testa och få mer kunskap om några antaganden om arbetsmarknaden inom kultur och media – antaganden som ofta hörs i diskussionen och som fungerar som en utgångspunkt för KulturKraft-projekten.
För mer information om enkätstudien eller den lärande utvärderingen Tobias Nielsén (tobias@volanteresearch.com) Joakim Sternö (joakim@volanterresearch.com) För mer information om KulturKraft Robert Karlsson (robert@kulturkraftsyd.se) Maria Rydén (maria@kulturkraftstockholm.se)
Arbetsmarknadssituationen och drivkrafter
Två tredjedelar av respondenterna har inte en fast anställning utan arbetar som frilansare med eller utan eget företag. En tredjedel var arbetslös i någon period under 2012, men majoriteten av de tillfrågade (55 procent) har inte flyttat för jobb eller studier. Medianen hamnar i gruppen som tjänade 20 000—25 000 kronor i månaden före skatt.
Sex av tio uppger dock att de är nöjda med sin nuvarande anställningsform. En förklaring kan spåras i att 91 procent menar att deras arbete ger dem glädje. Nio av tio har företag för att det ger dem möjlighet att göra vad de vill, men att man har företag är också efterfrågat av uppdragsgivaren.
Betydelsen kompetensutveckling
Av respondenterna uppger 93 procent att kompetensutveckling är viktigt för deras utveckling och 76 procent att kompetensutveckling är nödvändigt för att de över huvud taget ska kunna utföra sitt yrke. Samtidigt svarar 73 procent att de önskar att de la mer tid på kompetensutveckling och 48 procent instämmer inte i påstående att de får den kompetensutveckling de behöver av sin arbetsgivare.
Deltagande i KulturKraft
Bland deltagarna i KulturKraft uppger fyra av fem att aktiviteterna har stärkt deras kompetens och fler än sex av tio svarar att de haft direkt nytta av sin nya kompetens i deras vardagliga arbete. Detta tyder på att KulturKraft fyller ett efterfrågat behov. Dessutom visar undersökningen tecken på att KulturKraft bidragit med nätverksskapande effekter, även över sektorsgränser. Detta kan på längre sikt bidra till nya samarbeten och arbetsmöjligheter.
Läs mer om vårt arbete med följeforskning/lärande utvärdering av KulturKraft och ladda ned rapporten.
1 kommentar
Om kulturekonomi och arbetsmarknadspolitikens realiteter i omvärldsbevakningen vecka 11 - BLÅELD | BLÅELD
[…] Volante: Kulturarbetsmarknaden […]