Fem frågor till Christofer Laurell
Skrivet av Volante / / På kontoret
Volantes senaste nytillskott heter Christofer Laurell. Christofer är ekonomie doktor från Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet och har tidigare arbetat vid Centrum för konsumtionsvetenskap på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Inom ramen för Riksbankens Jubileumsfonds Flexit-program kommer Laurell de närmsta tre åren att driva forskningsprojektet ”Sociala mediers inverkan på plats, evenemang, upplevelse och engagemang”. De första två åren är förlagda vid Volante som därefter efterföljs av ett år vid Stockholms universitet. Under de två första åren kommer han att driva forskningsprojektet under 75 procent av sin tid och arbeta för Volante under de resterande 25 procenten.
Varmt välkommen säger vi och passar på att ställa fyra frågor till Christofer Laurell.
Vad ska du forska om?
Forskningsprojektet tar sin utgångspunkt i framväxten av sociala medier och vad den här utvecklingen innebär för platsvarumärken och evenemang som äger rum på fysiska platser. Mer specifikt har sociala medier medfört att konsumenters upplevelser och engagemang inte bara har en fysisk dimension, utan även manifesteras i digitala utrymmen. En central fråga för projektet att utreda är därför hur samspelet mellan digitala utrymmen i sociala medier, platsvarumärken och evenemang tar sig uttryck och vilka konsekvenser det här medför.
Flexit-tjänsten utgår ifrån tanken att det är viktigt med kunskapsutbyte och att bygga broar mellan forskning och övriga samhället. Hur kommer vi märka din forskning?
Riksbankens Jubileumsfonds ambition med Flexit-programmet är att hitta nya flexibla lösningar för att sprida forskning och forskare utanför universitet och högskolor. Jag ser fram emot att bidra till den här ambitionen genom att kontinuerligt stå i kontakt med och integrera experter – både från akademin, näringslivet och civilsamhället – inom ramen för projektet och dess delstudier. Detta för att redan på ett tidigt stadium säkerställa att det finns en hög grad av relevans i projektets utgångspunkter. Att under de två första åren få vara en del av den kreativa och snabbrörliga miljö som återfinns på Volante kommer även det ge projektet goda förutsättningar för att generera praktiska implikationer för de näringar som jag kommer att studera.
Vad ska du annars göra på Volante?
Vid Volante kommer jag att arbeta med utvecklingsarbetet rörande det internationella eboksförlaget Density och med kvalitetsgranskning av utredningsuppdrag som genomförs vid Volante Research. Parallellt kommer jag även att föreläsa kring mina expertisområden som rör digitalisering, sociala medier och framväxande marknadsföringspraktiker. Jag kommer även bidra med synpunkter på manus och annat till förlagsverksamheten på Volante.
Att studera sociala medier utifrån ett forskningsperspektiv, när allting är så snabbrörligt — hur är det möjligt?
Sedan jag började min forskning kring sociala medier har den snabba utvecklingen inneburit en rad utmaningar och möjligheter. En utav de huvudsakliga utmaningarna är att fånga ögonblicksbilder av större utvecklingstendenser som kan komma att bli institutionaliserade i det sociala medielandskapet. Här blir alltså valen av metodologiska angreppssätt centrala. Samtidigt innebär sociala mediers snabbföränderlighet en rik källa till data där olika teoretiska perspektiv aktualiseras vilket ger goda möjligheter till en synnerligen kreativ forskningsprocess.
Du har särskilt studerat modebranschen, och ska nu närma dig frågor som rör plats och stora events? Det kan tyckas som olika ämnen. Hur hänger det ihop sett från din forskning?
Även fast de här fenomenen kan tyckas skilja sig åt vid första anblick skulle jag vilja påstå att de är nära sammanlänkande. Detta då den internationella modeindustrin såväl historiskt som i sin samtid skapar, formar och sprider modeuttryck utifrån den uppsättning internationella modehuvudstäder som tillsammans har en stark påverkanskraft på modets olika uttryck. Modeindustrin är även en utav de branscher där evenemang har en särskild betydelse, inte minst inom ramen för modeveckor och modevisningar. Mot bakgrund av min tidigare forskning, som framförallt har utgått från digitala platsers betydelse, ska det bli utvecklande att studera modebranschen och andra sektorer inom de kulturella näringarna samt civilsamhället med utgångspunkt i skärningspunkten mellan fysiska och digitala platser.