Konstnärspolitiska utredningen
Skrivet av Volante / / Nyheter
Idag presenterades den konstnärspolitiska utredningen vid en pressträff på Rosenbad. Utredningens uppdrag har varit att kartlägga konstnärernas förutsättningar att verka professionellt och komma med förslag kring eventuella förändringar för de statliga ersättnings- och stödsystemen.
Utredningen kommer med flera förslag för olika områden. Sammantaget dock en ganska blygsam summa för de olika förslagen, 225 miljoner kronor.
Förslagen är indelade i sex olika områden och innebär bland annat en ny ”upphovsmannaallians” liknande de redan existerande scenkonstallianserna. För att minska snedrekryteringen till de konstnärliga högskolorna föreslås stöd till produktionshus för ungdomar. Det är fortfarande framför allt barn till högutbildade och väldigt få från mer socialt utsatta områden som söker sig till utbildningarna.
Digitalisering lyfts fram där bland annat handlar om att och att Tillväxtverket ska arbeta mer med analys och strategi kring digitalisering inom de kulturella och kreativa näringarna. Utredningen föreslår även att att staten ska vara en föregångare vad gäller bland annat residens på arbetsplatser.
Utöver de områden som är listade i tabellen ovan föreslår utredningen att införa en bildkonstfond. Fonden ska bygga på en ny typ av avgift för försäljning av konstverk på andrahandsmarknaden som inte omfattas av följerätten. Det är en modell som är inspirerad av Norge som vi även diskuterar i rapporten Konstbranschen i siffror som vi tog fram på uppdrag av KRO i höstas.
Läsa hela utredningen Konstnär – oavsett villkor?.