Flexit-forskning: en övning i att befinna sig i skärningspunkter
Skrivet av Christofer Laurell / / På kontoret
Nu har det hunnit gå några månader sedan jag inledde min tid som inhouse-forskare inom ramen för Riksbankens Jubileumsfonds Flexit-program. Programmet är ett pilotprojekt där RJ söker nya flexibla lösningar för att sprida forskning och forskare utanför akademin. Formen för det tre-åriga programmet är att forskaren först befinner sig i en organisation utanför akademin under två år som därefter efterföljs av ett tredje år vid en akademisk institution.
Under min första tid på Volante, där jag kommer att spendera mina första två år, har intrycken varit många. Volante, som är ett forskningsbaserat kunskapsföretag, har tre huvudsakliga verksamhetsområden som består av förlagsverksamhet, talarförmedling och sist men inte minst utredningsverksamhet där jag och Flexit-projektet jag driver är placerat. Det har därför inneburit att jag på kort tid har getts ökad inblick i en rad olika verksamheter som relaterar till hur förlagsbranschen fungerar och hur dess omstrukturering kan förstås, hur marknaden för kunskapsöverföringen från akademin till andra sammanhang och sektorer fungerar i termer av talarverksamhet, och hur en professionell utredningsverksamhet utanför akademins ramar bedrivs. I praktiska termer har den senaste tiden därför präglats av många möten med såväl författare, talare som experter inom olika områden. Detta har sammantaget fått mig att reflektera kring betydelsen av skärningspunkter mellan olika sektorer och verksamheter.
I litteraturen kring marknaders struktur och organisering har det framför allt under det senaste decenniet argumenteras för varför marknader bör förstås som allt mer fragmenterade till sin natur. Vad det här innebär är att traditionella sektorer har tenderat att bli allt mer mångfacetterade och ofta bryts ner till mindre sektorer med tydlig specialisering. Det här medför samtidigt att dessa mindre sektorer blir nära sammankopplade och även integrerade med varandra – en process som ger upphov till dynamiska värdenätverk som tenderar att regelbundet omstruktureras. I relation till mina erfarenheter under senare tid har det därför varit av stort intresse att ges möjlighet att se hur detta går till i praktiken, och då särskilt i relation till skärningspunkter där det finns goda möjligheter till synergieffekter.
Mot bakgrund av detta och även det första av Flexit-programmets uttalade huvudsyften – att bygga broar mellan humanistisk/samhällsvetenskaplig forskning, näringslivet och andra samhällssektorer – har jag också själv försökt bidra till att uppfylla målsättning genom att utforska skärningspunkternas möjligheter för forskning. Därför anordnades den fjärde mars i år ett rundabordssamtal som en del i uppstartsprocessen av forskningsprojektet där experter från olika delar av idrottssektorn och forskare från Stockholms universitet, Handelshögskolan i Stockholm och Kungliga Tekniska Högskolan deltog.
Baserat på erfarenheterna från den första tiden på Volante i kombination med rundabordssamtalet har jag kommit att förstå styrkan i att integrera forskning nära det fält eller sektor som avses studeras. Inte bara för att det stärker forskningens relevans för praktiker och praktiken, utan även för att det tvingar den enskilda forskaren att i detalj identifiera, sätta sig in i och reflektera kring vad utvecklingsprocesser inom enskilda delar av en sektor potentiellt innebär för sektorns huvudsakliga förändringstendenser. Det här leder därmed till att inte bara empiriskt orienterad forskning kan ges förutsättningar att bli mer precis i sitt angreppssätt relaterat till att ställa rätt forskningsfrågor kring ett fenomen, utan potentiellt även stärka konceptuellt orienterad forskning. Detta då en kombination av olika skärningspunkter exponerar forskare för en rad olika kontaktytor som jag på sikt tror kan leda till goda förutsättningar för att bidra med utmanande perspektiv kring det dominerande.
Christofer Laurell är inhouse-forskare på Volante inom ramen för Riksbankens Jubileumsfonds Flexit-program.