Vad skrivs om sommarfestivalerna i sociala medier?
Skrivet av Volante / / Pressmeddelande, Research
Vad skrivs om sommarens festivaler i sociala medier? Och hur bidrar festivalbesökare till upplevelserna knutna till en festival? Det är två centrala frågor som ett nystartat forskningsprojekt under sommaren kommer att studera närmare.
I det nystartade forskningsprojektet ”Sociala mediers inverkan på plats, evenemang, upplevelse och engagemang” studerar Christofer Laurell, ekonomie doktor verksam vid Volante Research och Stockholms universitet, hur platsvarumärken och evenemang integreras i sociala medier och hur människor uttrycker engagemang kring sina upplevelser på digitala platser.
Som en del i forskningsprojektet kommer ett urval av sommarens festivaler att studeras. Genom att följa hur tolv festivaler omnämns och refereras till i sociala medier är syftet att studera vilka värden människor använder när de skriver om festivalerna i inlägg på olika sociala medieplattformar som bland annat Twitter och Facebook.
- Sociala medier innebär att festivalbesökare kan fylla festivalernas varumärken med värden, meningar och betydelser. Genom att göra så bidrar festivalbesökarna potentiellt till att kollektivt forma upplevelsen av en festival, säger Christofer Laurell, projektledare för forskningsprojektet.
I projektet samlas inlägg som berör de utvalda festivalerna in dagligdags från samtliga stora sociala medieplattformar. Genom att studera hur festivalerna tillskrivs värden före, under och efter att de äger rum är målsättningen att dels analysera de huvudsakliga värden som enskilda festivaler tillskrivs i sociala medier men även dess samspel med de fysiska platser där de äger rum.
- Redan nu ser vi hur användare av sociala medier uttrycker sina förväntningar på festivaler de ska besöka. Det är också tydligt att en av festivalerna som nu är avslutad, Sweden Rock Festival, har skapat ett stort digitalt engagemang bland dess besökare. Totalt identifierades omkring 11 500 inlägg under den tid festivalen pågick. Det här kan innebära att festivaler i allt större utsträckning inte enbart upplevs i dess fysiska form, utan även digitalt, fortsätter Laurell.
Det tre-åriga forskningsprojektet bedrivs inom ramen för Riksbankens Jubileumsfonds Flexit-program. De första två åren är förlagda vid Volante Research och efterföljs därefter av ett år vid Stockholm Business School vid Stockholms universitet.
Kontakt
Christofer Laurell, ekonomie doktor och projektledare
christofer@volanteresearch.com
0709-792079