Konstbranschen i siffror
Skrivet av Joakim Sternö / / Research
På Volante har vi lång erfarenhet av att studera branscher som är ”nya” eller befinner sig under en strukturell förändring. Ett tydligt exempel på detta är den kulturella och kreativa sektorn som fått ett allt större intresse utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Det har givetvis funnits en ekonomi kring dessa näringar under lång tid men tills relativt nyligen (under 2000-talet) har de förbisetts utifrån ett offentligt närings- och exportfrämjande perspektiv.
Denna diskussion har resulterat i att vi vid flera tillfällen arbetat med uppdrag kring att definiera och utveckla metoder för att mäta dessa ”nya” näringar, vi har bland annat gjort specialstudier kring musikbranschen och modebranschen. På senare tid har vi även studerat idrott och sport utifrån denna typ av aktiviteters betydelse för sysselsättning och BNP.
Syftet med att analysera och försöka mäta är att skapa en fördjupad kunskap om utvecklingen i denna typ av näringar. Från offentligt håll behövs kunskap för att kunna utveckla olika former av stöd. Ur branschernas eget perspektiv handlar det om att kunna följa en utveckling och exempelvis se hur förändringar ser olika ut i olika led och därigenom göra mer relevanta insatser för sina medlemmar. Inte minst handlar det om att kunna skapa uppmärksamhet kring sina frågor, såväl mot offentliga aktörer som andra intressenter. För individuella företagare kan det vara viktigt att peka på att deras verksamhet är en del av ett sammanhang när de söker lån och investeringskapital.
Vårt senaste uppdrag på detta tema handlar om konstbranschen. Det är KRO/KIF (Konstnärernas Riksorganisation och Föreningen Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare) som ansökt och fått medel av myndigheten Tillväxtverket för att göra en förstudie kring ”konstbranschen i siffror”. Mer specifikt är vårt uppdrag att leda förstudieprocessen genom att hålla i workshops, omvärldsanalys och ta fram en översikt över konstbranschens system och en möjlig metod att mäta.
Det finns två huvudsakliga utmaningar i att försöka definiera och mäta konstbranschen. För det första är den privata och offentliga ekonomin starkt sammanlänkade med varandra. En stor del av konstbranschen finansieras utifrån ett kulturpolitiskt perspektiv. Det gäller dels utifrån verksamheter som är offentligt ägda, exempelvis en stor del av museerna i Sverige, dels finansiering genom olika typer av bidrag och stipendier. Detta får även konsekvenser för hur en stor del av konstbranschen är organiserad. För det andra är det en mängd olika typer av aktörer som är verksamma inom konstbranschen där gränserna mellan olika aktörer är förhållandevis flytande.
Förstudien handlar därför i stor utsträckning om att skapa en överblick över detta system och skapa en pedagogisk modell. Ofrånkomligen innebär det att förenkla bilden över systemet på ett sätt som innebär att det fortfarande utgör ett relevant kunskapsunderlag för de olika intressenterna samtidigt som det ska vara resurseffektivt att mäta.
Förstudien ska vara klar till årsskiftet och efter det kommer KRO/KIF ta ställning till hur de vill gå vidare med ett eventuellt genomförandeprojekt där även siffror kommer att tas fram. Vi återkommer senare till förstudiens resultat och presenterar hur en modell över konstbranschen skulle kunna se ut.