Officiell statistik för kulturella och kreativa näringar
Skrivet av Volante / / Nyheter
I måndags släpptes för första gången svensk officiell statistik för kulturella och kreativa näringar — Kreametern. Detta är något som har varit efterfrågat under mycket lång tid. Volante har i många olika sammanhang beskrivit och försökt mäta dessa näringar, bland annat den första nationella statistiken kring vad som då, år 2003, kallades för upplevelseindustrin. Sedan dess har Volante gjort både nationella mätningar, regionala/lokala mätningar (ex. Stockholms län) och olika mätningar av delbranscher (ex. modebranschen).
Tillväxtverket har lett regeringsuppdraget i samverkan med Myndigheten för kulturanalys, Statistiska Centralbyrån, Tillväxtanalys. Tobias Nielsén, vd för Volante, har deltagit i en referensgrupp.
Vad innehåller statistiken?
Statistiken består av tre block; nationalekonomiska mått (bidrag till BNP och varuexport/varuimport), företagsekonomiska mått (antal verksamheter/anställda, omsättning, m.m) och individbaserade mått (könsfördelning, utbildningsnivåer m.m). Statistiken är även nedbruten på nio branschgrupper och 21 underkategorier till dessa och på regional nivå.
Vad är resultatet?
Resultatet visar bland annat att de kulturella och kreativa näringarna år 2015 utgjordes av cirka 128.000 företag som totalt anställde 143.000 personer och omsatte 376 miljarder kronor och bidrog med 3,1 procent till Sveriges BNP.
Metoden i förhållande till andra mätningar?
Metoden är registerbaserad enligt SCB:s register Företagens ekonomi och bygger därmed på en indelning av de kulturella och kreativa näringarna enligt svensk näringsgrensindelning, SNI.
Metoden tar sin utgångspunkt i den definition som användes i det europeiska projektet ESSnet Culture från 2012. Det innebär att utgångspunkten hör till de något smalare definitionerna av de mätningar som förekommit i Europa och Sverige. Kreametern innehåller dock, till skillnad från ESSnet Culture, även mode, vilket påverkar resultatet i relativt stor utsträckning.
Vad händer här näst?
Regeringen har förlängt uppdraget till åtminstone hösten 2018. I det utökade uppdraget ingår att uppdatera siffrorna för 2016 men också att genomföra en analys. I den rapport som nu publicerats har statistik presenterats men det har inte gjorts någon analys av resultatet. All data finns dock tillgänglig att analysera redan nu. Data finns publicerad dels utifrån interaktiva tabeller på Tillväxtverkets webbplats, dels i form av rådata som är fri att ladda ned.