Rekordtillväxt för modebranschen
Skrivet av Volante / / Research
Sedan 2011 har vi tagit fram statistik kring den svenska modebranschen på uppdrag av Association of Swedish Fashion Brands i samarbete med ett flertal branschaktörer. Att det nu är femte året som vi uppdaterar statistiken efter den metod vi utvecklade då innebär att det börjar bli möjligt att se en utveckling över tid, vilket har varit ett viktigt syfte med mätningen.
Genom åren har vi gjort olika särskilda nedslag, bland annat kring lönsamhet, branschstrukturen och export. Årets upplaga innehåller inte någon specialstudie utan består av en uppdatering av rapportens fundament – omsättningen och exporten.
Omsättningen ökade med 15 %
Omsättningen för den svenska modebranschen var 305 miljarder kronor år 2015. Det innebar en ökning med 15,3 procent jämfört med året före. Det är den snabbaste årliga ökningen sedan mätningarna inleddes 2011. Av den totala omsättningen utgjorde 68 procent, 207 miljarder kronor, export och 32 procent, 98 miljarder kronor, utgjordes av försäljning på den svenska marknaden. Den största andelen av omsättningen genereras inom butikshandeln och parti- och grosshandeln.
Både exporten och den inhemska marknaden ökade under 2015. Exporten ökade med 19,6 procent och den inhemska marknaden ökade med 7,0 procent. Exklusive H&M, som utgör 59 procent av hela den svenska modemarknaden, ökade exporten med 18,1 procent och den inhemska marknaden med 7,0 procent. Sedan mätningarna inleddes för fem år sedan har det skett en ökning med nära 50 procent totalt sett och nära en fördubbling av exporten.
Dessa exportsiffror för modebranschen kan jämföras med att den svenska exporten totalt sett ökade med 7,4 procent under 2015 jämfört med föregående år.
Vi kan inte se enskild förklaring till att modebranschen har ökat så pass kraftigt år 2015 men bidragande är att det öppnade många nya butiker. Redan etablerade kedjor har öppnat flera nya butiker och en del nykomlingar har tillkommit, framför allt inom det mellanstora segmentet. En ytterligare förklaring är att kronan utvecklats svagt under 2015, vilket bidrar till att exportmarknaden får draghjälp när omsättningen omvandlas till kronor.
Drygt 58 000 anställda
Antalet anställda inom modebranschen i Sverige motsvarade 58 452 heltidstjänster under 2015, en ökning med drygt 4 procent, 2 400 personer, sedan föregående år. Ökningen har framför allt skett inom parti- och grosshandeln, men flest anställda, 61 procent, återfinns inom butikshandeln. Fordonsindustrin är lite mer än dubbelt så stor som modebranschen, och trävaru- och pappersindustrin är ungefär lika stor som modebranschen sett till antal anställda.
Hög andel kvinnor i branschen
Modebranschen sysselsätter totalt sett en högre andel kvinnor än män. Könsfördelningen sett till totalt antal sysselsatta inom modebranschen utgörs av 73 procent kvinnor och 27 procent män. Tittar vi däremot på könsfördelningen på högre beslutsfattande nivåer inom modebranschen återfinns flest män, i likhet med näringslivet som helhet. Andelen kvinnliga vd:ar är dock dubbelt så hög i modebranschen som i övrigt näringsliv, 31 procent jämfört med 16 procent. Andelen kvinnliga vd:ar inom modebranschen har ökat med två procentenheter sedan föregående år och en procentenhet inom övrigt näringsliv.